diumenge, 2 de juny del 2013

Perseu i Medusa

      Acrisi, rei d'Argos, per un oracle sabia que el seu nét el mataria. Per tant, va manar tancar a la seva filla,    Dànae  ,en una torre. Però, Zeus es va enamorar d'ella i la va fecundar, transformat en forma de pluja.  Tots   dos, Dànae i Perseu van ser tancats en un cofre i llençats al mar arribant a l'illa de Sèrifos.
       Polidectes es va enamorar de Dànae. Perseu, per tal de protegir a sa mare de Polidectes, va prometre a  aquest que tallaria el cap de la Medusa a canvi de què deixés d'interessar-se per sa mare. 
      Gràcies a l'ajuda dels déus: Júpiter, Mercuri i Minerva, va poder tallar el cap de la terrible Medusa.
      Ja caiguda la tarda, Perseu estava en terres d'Atlas, fill de Jàpet. Aquest va intentar fer fora a Perseu amb violència. Va ensenyar-li el cap de Medusa i es va convertir en muntanya. 
      Perseu va arribar a Etiòpia on va trobar a una donzella, Andròmeda, lligada a una roca per causa de la  llengua insolent de la seva  mare Cassiepea, que va ofendre a Neptú. Perseu va desencadenar a la donzella perquè ell mateix va matar a la serp que volia menjar-se-la.
      Finalment, Acrisi refugiat a Tessàlia per por de l' oracle. Perseu participarà en aquella ciutat per uns jocs i provocarà la mort fortuïta del seu avi. Tornarà a l'illa de Sèrifos, on Polidectes encara estarà amb Dànae. Perseu li mostra el cap de Medusa a Polidectes, i deixa en pau a la seva mare, Dànae. 
      Per tant, l'oracle es va complir.


(Dànae rebent la pluja d'or, Ticià)
(Perseu amb el cap de Medusa, Museu del Vaticà)


(Medusa, Caravaggio)
 
(Mapa de l' illa de Sèrifos)

    Com a curiositat, podem trobar constel·lacions dels personatges d'aquest mite. A continuació us deixo unes imatges per a que ho vegeu més clar.

(Constel·lació de Perseu)
(Constel·lació d' Andròmeda)

Pervivència clàssica:

 
(Extret de cuantarazón.com)

     Per finalitzar,  us adjunto el tràiler de la pel·lícula "Furia de Titanes" que té a veure amb el mite de "Perseui Medusa".


4 comentaris:

  1. Molt bona exposició. Les curiositats que has publicat estan molt ben trobades i ha sigut una manera més entretinguda de explicar el mite.

    ResponElimina
  2. Molt bona exposició. Les curiositats que has publicat estan molt ben trobades i ha sigut una manera més entretinguda de explicar el mite.

    ResponElimina
  3. El mite de Perseu i Medusa ha sigut molt interessant i ens ha permès conèixer com aquesta divinitat tan coneguda, pot fer molt de mal. Les curiositats han estat molt encertades i l'explicació entenedora.

    ResponElimina
  4. Sara, has fet una boníssima feina! I la paròdia d'Hèrcules és molt divertida.
    Fortuna fortes iuuat!

    ResponElimina