dilluns, 29 d’abril del 2013

Les Helíades


Un dia, Faetont es va enfadar amb el seu amic Èpafos, perquè no es creia que fos fill del Sol. Clímene, la mare de Faetont, li diu que ho comprovi visitant al Sol al seu temple. El Sol, en demostrar que és el seu pare, li concedeix a Faetont qualsevol desig.
Faetont escull portar el carro del seu pare, que era arrosegat per l'astre lluminós i calent, tot i que el seu pare no aprovava aquest desig. Faetont puja al carro i els cavalls s'adonen de què no porten la càrrega habitual i es descontrolen portant el caos a tot el món, cremant-lo i assecant-lo. Llavors, Júpiter ha d'intervenir per a frenar el carro. Ho aconsegueix llançant un llamp i aleshores Faetont cau i mor a la ribera del riu Erídan (actualment riu Po). La mare s'assabenta i va a cercar-lo i troba la seva làpida. Va plorar acompanyada de les Helíades, les germanes de Faetont. Però, al plorar, les germanes es van convertir poc a poc en pollancres. La mare va intentar salvar-les,  però només aconseguia esquinçar-les. També, un amic de Faetont, Cigne, fill d'Estènel, va ser testimoni de com Faetont moria i llavors es va convertir poc a poc en un cigne. I com que tenia por del foc per allò que havia passat, tria viure a l'aigua.
(Les metamorfosis de les Helíades, Santi di Tito, 1572)

5 comentaris:

  1. Aquest mite es una mica difícil d'entendre perque intervenen molts personatges i al final es una mica liós, pero es entretingut.

    ResponElimina
  2. Aquest mite, desde que el vam treballar a classe, em va semblar molt curiós. Mostra, d'alguna manera o una altra, l'orgull de Faetont per demostrar al seu amic que realment és el fill del Sol.

    ResponElimina
  3. Aquest mite, peculiar i entretingut, ens mostra com Faetont vol demostrar que es fill del sol i es capaç fins i tot de deixar la seva vida en l'intent. Ha estat molt bonic i interessant.





    Alba Morales Ramón

    ResponElimina
  4. Aquest mite ha estat el més fàcil d'entendre. L'exposició ha estat clara i ja el vam treballar a classe.

    ResponElimina
  5. Aquest mite hem va ser molt fàcil de seguir i d'entendre ja que el vam estudiar a classe. Sens dubte la mort de Faetont només ha sigut qüestió de mala sort.

    ResponElimina