diumenge, 28 d’abril del 2013

El secret de Midas

Midas és un rei de Frígia i seguidor dels misteris de Bacus. Una vegada va rebre Silè borratxo. El va lliurar al déu Bacus i aquest li va concedir allò que volgués. Li va demanar que convertís en or tot allò que toqués.
Va arrancar una fulla verda d’una alzina i aquesta es va fer d’or; va agafar una pedra i també es va fer d’or; va tocar un terròs i va ser un lingot; va arrancar unes espigues seques de blat i es convertiren en or; agafà una poma i també es convertí en or; es rentà les mans i les gotes també eren d’or.
(Midas amb el déu Bacus)
Quan va seure per menjar, no podia menjar res perquè tot es convertia en or.
Demana al déu Bacus que li tregui el do. Bacus li va dir que anés al riu Pactolos i que fes el camí en sentit contrari fins que arribés a la deu del riu i allà posés el cap sota l’aigua de la font. Es va ficar a l’aigua i va perdre el poder.
Midas es va quedar en els boscos, venerant al déu Pan. Aquest va menysprear els cants d’Apol·lo i va fer sonar la siringa. La cançó va fascinar Midas. Febos, coronat de llorer del Parnàs, va tocar la lira amb el plectre. El mont diví el considerà vencedor. A Midas no li va agradar. 
Febos va convertir les orelles de Midas com les dels ases i volia amagar-se-les ja que s’avergonyia. El que li tallava el cabell coneixia la seva deformitat i com que era incapaç de callar va anar a un lloc solitari, va fer un forat a terra i ho explicà. A l’any següent, allà, va créixer un bosc dens de canyes tremoloses. Quan van madurar, van referir el secret enterrat  i tothom va saber com eren les orelles de Midas.


14 comentaris:

  1. M'ha agradat aquest mite on es pot veure la codícia dels homes.

    ResponElimina
  2. Ha estat força bé aquest mite, m'ha agradat bastant.

    ResponElimina
  3. És un mite difícil d'explicar, i complexe. Però alhora es entretingut i bonic. Ha estat força ben explicat.






    Alba Morales Ramón.

    ResponElimina
  4. És un mite molt interessant que ens mostra que els diners i les possessions materials no són el més important en la nostra vida, hi ha necessitats més importants.

    ResponElimina
  5. M'ha agradat aquest mite ja que ens ensenya a valorar que l' important a la vida no és ser ric sino ser feliç cadascú amb el que té

    ResponElimina
  6. Aquest mite ha estat bastant bé explicat encara que es una mica complexe, on ens explica que les coses materials no són el més important en aquesta vida.

    Mariona Campanyà Llebaria

    ResponElimina
  7. "El secret de Midas",no és un dels mites que m' agradat força a causa de que ha sigut un tant embrollat. Pero he de dir que, ha estat bé explicat.

    Sara Pérez Hernández

    ResponElimina
  8. D'aquest mite ja havia sentit a parlar, però així explicat més a fons m'ha agradat força. Ens dóna una bona lliçó!!

    Bona exposició Daniel.

    ResponElimina
  9. Aquest mite de "El secret de Midas" ha estat força interessant,encara que era una mica difícil. Però ho ha explicat molt bé i això a ajudat!

    Paula Cuadra

    ResponElimina
  10. M'agradat força aquest mite ho ha explicat força bé!

    Loida Seisdedos

    ResponElimina
  11. Aquest mite si està ben explicat s'enten bé i dona una lliçó moral, i tu has conseguit explicar-ho bé a pesar de que sigui un mite molt rebuscat. Molt bo!

    ResponElimina
  12. M'ha semblat curiós que Midas expliquès el seu secret a un forat fet a terra en un bosc. L'he trobat un bon mite.

    ResponElimina
  13. A sugut un mite força interesant i entretingut perquè cada vegada que tocaba o volia menjar alguna cosa es convertia en or!
    M'agradat força ho ha explicat bastant bé!

    ResponElimina
  14. Jo crec que aquest mite té un missatge molt important en aquests temps de crisis ja que tots volem tenir més (especialment diners com podria ser l'or en aquest mite). Midas volia tenir molt d'or i per això va demanar el desig però després al veure que no podia ni menjar es va adonar de que els diners i l'or no ho es tot i penso que tothom hauria de fer la reflexió de pensar que es més important tenir salut i família que molts diners.

    Ho has fet molt bé!

    Olga Elías Cózar, 4t ESO C

    ResponElimina