diumenge, 12 de maig del 2013

ATALANTA I HIPÒMENES

Atalanta era una dona molt bella i sempre guanyava als homes en les curses. Un  dia va consultar l’oracle per saber si s’havia de casar. Els déus li van respondre que no li calia cap espòs.  Va decidir no casar-se, però tenia una multitud de pretendents. Així que va posar una condició: es casaria amb l’home que li guanyés en una cursa. Però si guanyava ella el premi per al seu contrincant seria la mort.
Hipòmenes, fill de Megareu d’Onquestos i besnét de Neptú, es burlava de tots els homes que participaven en aquella cursa. Però, en veure a Atalanta va quedar enamorat d’ella i va decidir participar en la cursa.
Hipòmenes va demanar ajuda a la dea Venus per tal de poder guanyar a Atalanta. Venus va tallar tres pomes d'or d'un arbre sagrat i se les va donar a Hipòmenes per a que les fos llençant a la jove durant la carrera i així distreure-la i allunyar-la.
Gràcies a l’ajuda de Venus, Hipòmenes va aconseguir guanyar la cursa i casar-se amb Atalanta. Però, Hipòmenes va oblidar agrair a Venus l'ajuda donada i aquesta, enfurismada per la seva falta d'agraïment, va ordir un càstig.
Venus va incitar a Hipòmenes a fer-hi l’amor. Entren en un lloc sagrat on Cíbele els  transformà en lleons.
                     (1622- Atalanta i HipòmenesMuseo de CapodimonteNàpols de Guido Reni)


CURIOSITAT: Cíbele representa la deessa de la terra, filla del cel i dona de Saturn. Va en un carro tirat per dos lleons que en realitat representen dos humans, Atalanta i Hipòmenes.





3 comentaris:

  1. Ara que coneixem aquest mite, ja sabem perquè Cíbele està amb dos lleons en la estàtua, són Atalanta i Hipòmenes.

    ResponElimina
  2. El mite m'ha semblat molt bonic, i també m'agrada la part on la noia es la que venç al homes ja que, amb això, es deixa clar que des de l'antiguitat les dones també tenien papers importants com els homes. L'altre part que m'ha cridat molt l'atenció del mite es que, gràcies a la curiositat afegida, sabem perquè Cíbeles te els famosos lleons.

    ResponElimina