diumenge, 12 de maig del 2013

AMORS DE JÚPITER: CAL·LISTO I EUROPA

CAL·LISTO

Cal·listo, filla de Licàonera una bella nimfa dedicada a la caça i a la vida salvatge.  Un dia Cal·listo va entrar en un bosc solitari i es va estirar sobre l’herba. Júpiter en veura-la sola va decidir prendre l’aspecte de Diana. Se li acostà i va començar a donar-li petons apassionats. Els esforços per part de Cal·listo per escapar van ser inútils.
Van passar nou mesos i Cal·listo va ser invitada per Diana a remullar-se en les aigües d’una font. Totes es van despullar, menys Cal·listo, que no volia que la veiessin en cinta. Però les altres la van despullar i van adonar-se del seu secret.
Quan Juno es va assabentar que Cal·listo havia tingut un fill, Arcas, va decidir venjar-se d’ella. Juno va convertir-la en una óssa.
Un dia, Arcas va topar amb la seva mare sense saber que era ella. Ell estava a punt de matar-la, quan de sobte Júpiter se'ls emportà al cel per impedir que Arcas matés a la seva mare. Allà Júpiter els va transformar en dues constel·lacions veïnes: l’Óssa Major i l’Óssa Menor.

                                          Francois Boucher – Júpiter y Calisto (1744)                                              

EUROPA

Un dia Júpiter va quedar admirat per la bellesa d’ Europa, filla d’Agènor , i va decidir transformar-se en un toro blanc, perquè sabia que si es presentava amb la seva forma natural la donzella no l’acceptaria. Europa va quedar admirada per la bellesa d’aquell toro. Al principi no sabia què fer, peró quan el toro es va acostar  a ella i li va llepar les mans, Europa es va atrevir a asseure's a la seva gropa.
El déu poc a poc començà a allunyar-se, s’endinsà al mar i es dirigí cap a l’illa de Creta. Europa ha estat raptada!
 El rapto de Europa, de Tiziano, 1560

CURIOSITAT: El nou bitllet de 5 euros començarà a circular a partir del maig de 2013
La nova sèrie de paper moneda es diu 'Europa' de la dona de la mitologia grega que va donar nom al continent.



4 comentaris:

  1. Amb aquests mites hem pogut observar la quantitat d'amors que Júpiter tenia. El d'Europa i Cal·listo, són els més interessants de tots.

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Gràcies a aquesta exposició, ens hem adonat de la quantitat d'amors que tenia Júpiter; en el primer, m'ha semblat interessant sobretot la part en que els transformà en les constel·lacions de l'ossa major i menor ja que son conegudes avui dia. I, en el segon, crec que l'explicació ha sigut força bona. Els mites han estat força interessants i, ben escollits.

    ResponElimina
  4. Helma, has fet una boníssima feina!

    ResponElimina