dilluns, 20 de maig del 2013

Les filles de Mínias



Les tebanes, habitants de Tebes, oferien encens a Bacus i celebraven els nous ritus del déu. Les filles de Mínias restaven a casa explicant-se històries. 




Alcínoe explica la història de Píram i Tísbe, dos joves que estaven enamorats però els seus pares els van prohibir trobar-se. Una nit, van decidir escapar-se i trobar-se al sepulcre de Ninus. Per un malentès, Píram va pensar que la seva estimada havia estat devorada per una fera salvatge i, desesperat per la seva mort, es va enfonsar en el ventre l’espasa. Tisbe, en adonar-se del que havia passat, va fer el mateix que Píram.


(Píram i Tisbe, Andreas Nesselthaler)

Leucànoe explica la història dels amors del Sol. Aquest va ser el primer en veure els adulteris de Venus amb Mart i ho va fer saber al déu Hefest, espòs de Venus, el qual va col·locar una trampa al llit dels amants per tal d'enxampar-los.
 

(La fragua de Vulcano, 1630. Diego Velázquez)


Alcítoe explica la història de l’amor no correspost que va sentir la ninfa Sàlmacis per Hermafrodit, el fill d’Hefest i Afrodita. 
Sàlmacis va suplicar als déus que el seu cos i el del seu estimat es fusionessin en un de sol. Hermafrodit, en veure que les aigües l’havien convertit en un androgin, va demanar als seus pares que tothom que es banyés en aquesta font, sortís mig home i perdés la fortalesa.   


(La metamorfosis d’ Hermafrodit i Sàlmacis, Jan Gossaert)

Finalment, les filles de Mínies acaben els seus relats, i són convertides en ratapinyades. Aleshores, a Tebes es reconeix la divinitat de Bacus.

3 comentaris:

  1. El mite ens explica de manera molt breu els amors entre alguns personatges mitològics, però, el que més m'ha agradat, ha estat el de Píram i Tísbe ja que es molt semblant a l'obra de Romeu i Julieta. El mite es un dels més bonics fins al moment i l'explicació ha sigut clara i entenedora.

    ResponElimina
  2. Les històries que expliquen les filles de Mínias son les més interessants fins al moment. El fet més remarcable és el que vam comentar a classe sobre la inspiració de Romeu i Julieta en el mite de Píram i Tisbe. L'exposició del mite ha sigut bona.

    ResponElimina