dilluns, 20 de maig del 2013

Les Meleàgrides



Eneu, el rei de Calidó, va fer ofrenes a tots els déus tret de Diana. Aquesta, enfurismada, va enviar als camps del rei un senglar enorme que ho arrassava tot. El fill d’Eneu, Meleàgrede, i altres joves, es van reunir per eliminar-lo. Entre aquests joves, estava Atalanta, de qui es va enamorar Meleàgrede en veure-la. 

Mapa de la Grècia clàssica, situació de la ciutat de Calidó
Els herois van lluitar contra la bèstia i, finalment, Meleàgrede li va tirar dues llances i el va matar.  El fill d’Eneu va posar el peu damunt la bèstia i va dir: “Atalanta, pren aquesta despulla que em pertany. Vull que comparteixis una part de la meva glòria”. Però els seus oncles li ho van impedir, i, Meleàgrede, rabiós, els va travessar amb una espasa.
Altea, la seva mare, quan va adonar-se'n del que havia fet, es va voler venjar. Quan el seu fill va néixer, les Parques havien posat al foc un tió i li havien donat el mateix temps de vida que al nadó. Però Altea l’havia ruixat amb aigua. Per venjar-se del que Meleàgrede li havia fet als seus germans, va treure el tronc i va calar-li foc. Aleshores, Meleàgrede es va cremar. Altea, conscient del que havia fet, es va treure la vida.
Finalment, Diana, satisfeta per la ruïna de la casa d’Eneu, va convertir a les Meleàgrides, les germanes de Melèagre, en gallines de Guinea: meleàgrides en grec.


(Gravat de Francois-Louis Lonsing (1739 - 1799); dibujo: Giulio Romano. 1773).


3 comentaris:

  1. El mite de Les Meleàgrides ha estat una mica complexe per la quantitat de personatges que apareixen però m'ha semblat força interessant i l'explicació ha sigut correcta.

    ResponElimina
  2. En aquest mite hem pogut observar que també apareix Atalanta. És un mite tràgic, una mica difícil però l'explicació ha estat bé.

    ResponElimina