dilluns, 20 de maig del 2013

Níobe

Níobe, casada amb Amfion, del que més se sentia orgullosa era dels seus fills. Era la mare mé feliç del món. Un dia Manto, filla de Tirèsias, va proclamar pel mig dels carrers que totes les dones amb els cabells cenyits de llorer anessin a pregar devotament i a oferir encens a Latona i als seus fills, Apol·lo i Diana. Totes les tebanes obeeixen i de sobte arribà Níobe, ben vestida i reclama ser venerada com a ésser diví, ja que el seu pare va ser Tàntal, l'únic a qui va ser permès de seure a la taula dels déus, i la seva mare, Dione, germana de les Plèiades; i perquè els seus avis són l'elevat Atlas i Júpiter. Ella és enormement rica i extraordinàriament bella, i a més és mare de set filles i set fills. En canvi, Latona, és filla d'en Ceu (un Tità) i només té dos bessons i a més no té terra per infantar-los.
Llavorse Latona anima a les tabanes a anar-se'n sense acabar els sacrificis. Ella s'indigna i des del cim del mon Cint els hi diu als seus fills que no deixarà que cap deessa li passi per sobre i aleshores demana ajut als seus fills per tal de què Níobe no la tragués dels seus altars on ha estat tant de temps venerada. Apol·lo i Diana van lliscar pels aires i, amagats en un núvol, van arribar a Tebes. Un dels fills de Níobe va rebre una fletxa enmig del pit. 
Una sageta va tocar Sípil i així els bessons van acabar amb els fills mascles de Níobe. Amfíon es va travessar el cor amb un punyal en assabentar-se. Níobe es deixà caure damunt els cossos i els besa, ella  es va retre davant de Latona i finalment els bessons també van matar a les set filles. Finalment, Níobe se sentà al voltant de tots els seus fills i el seu marit i ella es comencen a transformar en pedra, i després serà transportada per un fort remolí de vent a Lídia, on avui dia el marbre plora.

( L'assassinat dels fills de Níobe per Apol·lo i Diana, Pierre-Charles Jombert)

3 comentaris:

  1. El mite de Níobe, sense cap dubte, ha sigut dels més interessants fins al moment. Ens mostra la rivalitat, la qual desembocà en una guerra, entre dues famílies per demostrar la superioritat d'una d'elles. Aquesta finalitza amb la mort del tots els fills de Níobe tot i ella insistint en que era millor que Latona. L'explicació ha sigut bona.

    ResponElimina
  2. Aquest ha estat el mite més complex d'entendre pel gran nombre de personatges i rivalitats però l'exposició del mite ha sigut bona i entretinguda.

    ResponElimina