dilluns, 20 de maig del 2013

El llop de Peleu

Peleu, fill d’Èac i nét de Júpiter, volia casar-se amb Tetis, deessa de les aigües. Aquesta el negava i canviava de forma. Llavors, Peleu va pregar als déus, fins que l’endeví Proteu li respongué que havia de seguir-la fins a la seva cova, i quan estigués ben adormida, lligar-la i esperar a que tingués la seva forma real. Peleu acompleix el que li diuen i la fa seva deixant-la embarassada.
Peleu havia estat expulsat de la casa paterna per l’assassinat de Focos, així que va marxar fins a Traquis, on va deixar els seus ramats, i amb altres companys va anar a buscar allotjament. Van entrar a la cort de Ceix, fill de Lucífer i explicà qui era ocultant el seu crim. Ceix els allotjà amb hospitalitat.
Tot seguit, arribà corrents el guardià del ramat explicant que un llop s’havia menjat a tots els animals i que havien mort molts dels homes que ho havien intentat impedir. Peleu va pensar que havia estat Psàmate amb el fi de revenjar-se per la mort de Focos. Tots els homes es van armar i van anar a cercar-lo. Peleu pujà a una torre on veié tots els animals a la platja i va pregar a Psàmatre, amb l'ajuda de Tetis, que acabés amb la seva còlera. Peleu va aconseguir el seu perdó, però el llop encara seguia amb la seva fúria i Tetis el convertí en una estàtua de marbre.
Peleu finalment va ser exiliat de Traquis i anà a Magnèsia on Acast el va purificar del seu crim.


("El casament de Tetis i Peleu"  Joachim Wtewael, 1612)

4 comentaris:

  1. Peleu i Tetis, tot i que no ha estat un dels mites més interessants, ha estat com tots força bé encara que m'ha resultat una mica complexe. L'explicació ha sigut molt correcta.

    ResponElimina
  2. Ha sigut un mite força interessant i amb una explicació bona. Encara que m'ha resultat una mica complexe alhora de entendre'l.

    ResponElimina
  3. En aquest mite s'explica tot el que va passar abans del casament de Tetis i Peleu on com hem estudiat, es produeix l'inici de la guerra de Troia. L'exposició del mite ha estat força bé.

    ResponElimina